Na današnji dan

Otvoren je Muzej Matice srpske, preteča Muzeja Vojvodine

Na današnji dan, 9. jula 1933. godine otvoren je Muzej Matice srpske.

Još 1825. godine se rodila ideja o potrebi osnivanja muzejske zbirke, koja je počela da se ostvaruje 1847. godine kada je doneta odluka o osnivanju Srpske narodne zbirke ili Muzeuma, gde je trebalo da se čuvaju sve starine i znamenitosti.

Prva muzejska zbirka je nastala iz bogate zaostavštine Save Tekelije, a posle višedecenijskog rada ova zbirka je na današnji dan prerasla u Muzej Matice srpske. U nastojanju da se stvori centralni muzej sa širim delokrugom, iz njega je 1947. godine izdvojen deo i osnovan Vojvođanski muzej, kao muzej kompleksnog tipa, sa brojnim zbirkama.

Muzej je tada dobio i zadatak stručnog nadzora nad svim muzejima u Vojvodini. Iz okrilja Vojvođanskog muzeja kasnije su proizašle druge ustanove zadužene za zaštitu spomenika kulture i prirode. Jedna od tih ustanova, Muzej radničkog pokreta i narodne revolucije, kasnije transformisan u Istorijski muzej Vojvodine, 1992. godine se sjedinio sa Vojvođanskim muzejom u jedinstvenu ustanovu i tako je nastao današnji Muzej Vojvodine.

U njegovom fondu se nalazi više od 400.000 predmeta i preko 50.000 publikacija. Muzej ostvaruje međunarodnu saradnju sa inostranim muzejskim ustanovama kroz izložbe, stručne skupove i istraživačke projekte, a obavlja i poslove matičnih delatnosti za sve ustanove zaštite pokretnih kulturnih dobara, muzeja i muzejskih zbirki na području Vojvodine, odnosno nadzor nad njihovim stručnim radom.

Od 1952. godine postoji i redovna muzejska publikacija pod nazivom Rad Muzeja Vojvodine.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1925. godine rođen je košarkaš, trener i sekretar FIBA Borislav Stanković;
1932. godine umrla je književnica Danica Marković;
1933. godine rođen je akdemik Aleksandar Marinčić;
1939. godine rođen je jedan od najčitanijih domaćih pisaca za decu i mlade Slobodan Stanišić;
1974. godine rođen je glumac Nikola Đuričko;
1989. godine umro je istoriograf Fedor Nikić;
2016. godine umrla je novinarka i urednica programa za decu i mlade na RTS-u Donka Špiček.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

minov
Prethodni članak

Umrla je je operska pevačica i profesor Gordana Jevtović-Minov

5660928_branko-tjpg
Naredni članak

Rođen je novinar Branko Stanković