На данашњи дан

Oтворен је Музеј Матице српске, претеча Музеја Војводине

На данашњи дан, 9. јула 1933. године отворен је Музеј Матице српске.

Још 1825. године се родила идеја о потреби оснивања музејске збирке, која је почела да се остварује 1847. године када је донета одлука о оснивању Српске народне збирке или Музеума, где је требало да се чувају све старине и знаменитости.

Прва музејска збирка је настала из богате заоставштине Саве Текелије, а после вишедеценијског рада ова збирка је на данашњи дан прерасла у Музеј Матице српске. У настојању да се створи централни музеј са ширим делокругом, из њега је 1947. године издвојен део и основан Војвођански музеј, као музеј комплексног типа, са бројним збиркама.

Музеј је тада добио и задатак стручног надзора над свим музејима у Војводини. Из окриља Војвођанског музеја касније су произашле друге установе задужене за заштиту споменика културе и природе. Једна од тих установа, Музеј радничког покрета и народне револуције, касније трансформисан у Историјски музеј Војводине, 1992. године се сјединио са Војвођанским музејом у јединствену установу и тако је настао данашњи Музеј Војводине.

У његовом фонду се налази више од 400.000 предмета и преко 50.000 публикација. Музеј остварује међународну сарадњу са иностраним музејским установама кроз изложбе, стручне скупове и истраживачке пројекте, а обавља и послове матичних делатности за све установе заштите покретних културних добара, музеја и музејских збирки на подручју Војводине, односно надзор над њиховим стручним радом.

Од 1952. године постоји и редовна музејска публикација под називом Рад Музеја Војводине.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1925. године рођен је кошаркаш, тренер и секретар ФИБА Борислав Станковић;
1932. године умрла је књижевница Даница Марковић;
1933. године рођен је акдемик Александар Маринчић;
1939. године рођен је један од најчитанијих домаћих писаца за децу и младе Слободан Станишић;
1974. године рођен је глумац Никола Ђуричко;
1989. године умро је историограф Федор Никић;
2016. године умрла је новинарка и уредница програма за децу и младе на РТС-у Донка Шпичек.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

minov
Претходни чланак

Умрла је је оперска певачица и професор Гордана Јевтовић-Минов

5660928_branko-tjpg
Наредни чланак

Рођен је новинар Бранко Станковић