AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Otvoren je centar za sport i rekreaciju „25.majˮ

Na današnji dan, 22. novembra 1973. godine, u Beogradu je svečano otvoren Centar za sport i rekreaciju 25. maj.

Iako je ideja o njegovoj izgradnji nastala 1961. godine, prvi temelji su podignuti tek deceniju kasnije, da bi izgradnja bila završena za manje od godinu dana. Smešten je u podnožju Beogradske tvrđave, na mestu nekadašnjeg Đačkog kupališta.

Mada je prvenstveno bio namenjen deci i omladini, otvoren je povodom održavanja Svetskog prvenstva u plivanju i vaterpolu, koje se te 1973. godine održavalo u našoj prestonici. Ovaj sportski kompleks, koji se sastoji od hale sa plivačkim bazenom, otvorenim sportskim terenima, garderobama, igralištima i terenima za rekreaciju, administrativnog bloka i restorana, jedno je od najzanimljivijih dela domaće posleratne arhitekture i najznačajnijih ostvarenja arhitekte Ivana Antića, za koje je dobio mnoge nagrade, među kojima je i Oktobarska nagrada Beograda.

Od 2006. godine, ovaj sportski centar više ne nosi svoj prvobitni naziv, već se zove po bivšem vaterpolisti – Milan Gale Muškatirović.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1868. godine održana je prva pozorišna predstava Narodnog pozorišta u Beogradu;
1948. godine rođen je fudbaler i trener Radomir Antić;
1995. godine Savet bezbednosti UN suspendovao je sankcije uvedene Jugoslaviji tri godine ranije.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Milan_Kasanin
Prethodni članak

Ogrezao u sadašnjosti, retko se vraćam prošlosti, ali kad se vratim, setim Vas se češće nego što mislite

Replika pečata kneza Strojimira
Naredni članak

Prvi znak srpske državnosti