АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Отворен је центар за спорт и рекреацију „25.мајˮ

На данашњи дан, 22. новембра 1973. године, у Београду је свечано отворен Центар за спорт и рекреацију 25. мај.

Иако је идеја о његовој изградњи настала 1961. године, први темељи су подигнути тек деценију касније, да би изградња била завршена за мање од годину дана. Смештен је у подножју Београдске тврђаве, на месту некадашњег Ђачког купалишта.

Мада је првенствено био намењен деци и омладини, отворен је поводом одржавања Светског првенства у пливању и ватерполу, које се те 1973. године одржавало у нашој престоници. Овај спортски комплекс, који се састоји од хале са пливачким базеном, отвореним спортским теренима, гардеробама, игралиштима и теренима за рекреацију, административног блока и ресторана, једно је од најзанимљивијих дела домаће послератне архитектуре и најзначајнијих остварења архитекте Ивана Антића, за које је добио многе награде, међу којима је и Октобарска награда Београда.

Од 2006. године, овај спортски центар више не носи свој првобитни назив, већ се зове по бившем ватерполисти – Милан Гале Мушкатировић.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1868. године одржана је прва позоришна представа Народног позоришта у Београду;
1948. године рођен је фудбалер и тренер Радомир Антић;
1995. године Савет безбедности УН суспендовао је санкције уведене Југославији три године раније.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Milan_Kasanin
Претходни чланак

Огрезао у садашњости, ретко се враћам прошлости, али кад се вратим, сетим Вас се чешће него што мислите

Реплика печата кнеза Стројимира
Наредни чланак

Први знак српске државности