АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Отворен је Центар „Сава“

На данашњи дан, 15. маја 1977. године у Београду је отворен је Центар „Сава“. Овај конгресни, културни и пословни центар, изграђен је по пројекту архитеката Стојана Максимовића и Александра Шалетића, и један је од највећих и најсложенијих објеката подигнутих на Новом Беораду. Располаже са тринаест сала за конференције и састанке, конгресно-концертном двораном са око четири хиљаде седишта, рестораном, кафе-баровима, продавницама и осталим пропратним објектима. Током своје четрдесетогишње историје, био је домаћин многих значајних међународних конгреса и скупова, међу којима су и Генерална скупштина УНЕСКО и Самит несврстаних, а у њему се поред концерата и представа одржавају и значајне културне манифестације као што су ФЕСТ, БЕМУС, БИТЕФ и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1848. године на Мајској скупштини у Сремским Карловцима проглашено је уједињење Срема са војном границом, Бачке, Баната и Барање у „Србску војводину“;

1907. године умро је писац и песник Милорад Митровић;

1914. године умро је књижевни историчар и критичар Јован Скерлић;

1934. године умро је сликар Леон Коен;

1945. године завршен је Други светски рат и у Југославији;

1947. године рођен је фудбалски тренер Љупко Петровић;

1994. године умрла је глумица Олга Спиридоновић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

tadic
Претходни чланак

Рођен је правник, професор и академик Љубомир Тадић

Desanka_Maksimović
Наредни чланак

Рођена је песникиња и академик Десанка Максимовић