AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Otkriven je spomenik Vuku Karadžiću u Beogradu

Na današnji dan, 7. novembra 1937. godine, u okviru obeležavanja stopedesetogodišnjice od rođenja Vuka Stefanovića Karadžića otkriven je njegov spomenik u Beogradu.

Ideju o podizanju spomenika pokrenula je Srpska književna zadruga 1920. godine. Sledeće godine počelo je prikupljanje dobrovoljnih priloga. Vajar Đorđe Jovanović je tek 1932, po ugovoru sa SKZ-om, u Pragu izlio bronzanu skulpturu našeg reformatora jezika i sledeće godine preneo je u Beograd.

Ipak, ona nije tada postavljena, već je čekala još četiri godine da Beogradska opština reši pitanje lokacije za njeno podizanje.

Iako je prvobitno bilo određeno da se postavi u Studentskom parku, Vukov spomenik se uzdiže na uglu Ruzveltove ulice i Bulevara kralja Aleksandra.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1917. godine u Rusiji je počela Oktobarska revolucija;
1938. godine rođen je glumac i voditelj Dejan Đurović;
1944. godine umro je književnik, estetičar, teoretičar književnosti, umetnički kritičar, profesor i akademik Bogdan Popović;
1975. godine osnovan je Univerzitet u Banjoj Luci.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

predrag-cune-gojkovic-3
Prethodni članak

Rođen je pevač Predrag Gojković Cune

Screenshot_2-e1488199230497
Naredni članak

„Tamo dalekoˮ u peščanim slikama