АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Откривен је споменик Вуку Караџићу у Београду

На данашњи дан, 7. новембра 1937. године, у оквиру обележавања стопедесетогодишњице од рођења Вука Стефановића Караџића откривен је његов споменик у Београду.

Идеју о подизању споменика покренула је Српска књижевна задруга 1920. године. Следеће године почело је прикупљање добровољних прилога. Вајар Ђорђе Јовановић је тек 1932, по уговору са СКЗ-ом, у Прагу излио бронзану скулптуру нашег реформатора језика и следеће године пренео је у Београд.

Ипак, она није тада постављена, већ је чекала још четири године да Београдска општина реши питање локације за њено подизање.

Иако је првобитно било одређено да се постави у Студентском парку, Вуков споменик се уздиже на углу Рузвелтове улице и Булевара краља Александра.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1917. године у Русији је почела Октобарска револуција;
1938. године рођен је глумац и водитељ Дејан Ђуровић;
1944. године умро је књижевник, естетичар, теоретичар књижевности, уметнички критичар, професор и академик Богдан Поповић;
1975. године основан је Универзитет у Бањој Луци.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

predrag-cune-gojkovic-3
Претходни чланак

Рођен је певач Предраг Гојковић Цуне

Screenshot_2-e1488199230497
Наредни чланак

„Тамо далекоˮ у пешчаним сликама