Na današnji dan

Osnovano je Udruženje književnika Srbije

Na današnji dan 1905. godine osnovano je Udruženje književnika Srbije.

Prvobitni naziv bio je Srpsko književno društvo, a odluka o osnivanju doneta je u prisustvu 21 pisca, u prostorijama Srpske književne zadruge.

Prvi predsednik bio je Simo Matavulj, sekretar Jovan Skerlić, a među prvim članovima bili su Aleksa Šantić i Jovan Dučić.

Posle kraćeg zastoja u radu, obnovljeno je 1911. godine pod nazivom Društvo srpskih književnika, a predsednik je postao Borisav Stanković. Naziv ponovo menja posle Prvog svetskog rata u Udruženje srpskih književnika, na čelu sa Branislavom Nušićem.

Posle Drugog svetskog rata preimenovano je u Udruženje književnika Narodne Republike Srbije, a predsednik tog udruženja bila je Isidora Sekulić.

Udruženje danas ima preko 1.500 članova, a tokom svog postojanja vodili su ga neki od najistaknutijih srpskih pisaca kao što su Ivo Andrić, Veljko Petrović, Dušan Matić i drugi.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1855. godine umro je vojvoda Stevan Petrović Knićanin;
1955. godine u Beograd je doputovala delegacija Sovjetskog Saveza na čelu sa prvim sekretarom CK KPSS Nikitom Hruščovim. Bila je to prva zvanična poseta predstavnika SSSR-a Jugoslaviji, posle 1948. godine. Na kraju razgovora, potpisana je Beogradska deklaracija, kojom su normalizovani međudržavni odnosi;
1987. godine umro je slikar, likovni kritičar, istoričar umetnosti i profesor Aleksa Čelebonović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Konstantin_Gligorovic_Danijel_(oko_1802-1873)_rad_Urosa_Predica
Prethodni članak

Umro je slikar Konstantin Danil

Vladislav Petković Dis (Foto: Vikipedija)
Naredni članak

„Misô se rađa kad je sreća pustaˮ