AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Osnovano je Srpsko privredno društvo Privrednik

Na današnji dan, 23. septemra 1897. godine u Zagrebu je osnovano Srpsko privredno društvo Privrednik. Nastalo je na inicijativu Vladimira Matijevića, sa ciljem pronalaženja, podizanja, zbrinjavanja i obrazovanja dece iz siromašnih porodica Dalmacije, Like, Korduna, Banije, Slavonije, Bosne, Hercegovine i Vojvodine, kako bi se ona stručno osposobila za različite zanate, trgovinu i nastavak školovanja, čime bi kasnije postala nosioci kulturnog i društvenog preporoda. Godinu dana nakon osnivanja društva pokrenut je i list Privrednik.

Tokom Prvog svetskog rata rad društva je bio zabranjen, imovina demolirana i uništena, a članovi uprave pohapšeni. Posle rata sedište je premešteno iz Zagreba u Beograd, i postojalo je, radilo i imalo veliki ugled u državi sve do Drugog svetskog rata, kada je njegov rad ponovo bio onemogućen, da bi nakon oslobođenja sva njegova imovina bila nacionalizovana i predata na upotrebu drugim telima, te je Privrednik prestao da postoji.

Društvo je tokom svog rada, po podacima, do tada, osposobilo i poslalo na zanate i druge škole više od 40.000 srpske dece i omladine sa spomenutih područja, a po svojoj organizaciji i sistemskom radu, u to vreme je predstavljalo jednu od retkih institucija te vrste u svetu. Pomagači i saradnici društva bili su između ostalih i Mihajlo Pupin, Nikola Tesla, Jovan Cvijić i mnogi drugi značajni ljudi, a Pupin je svoju zaostavštinu predao upravo njemu na upravljanje i naložio formiranje Fonda Mihajlo Pupin iz koga će se stipendirati daroviti naučnici. Privrednik je obnovio rad 1993. godine.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1946. godine rođen je pevač Davorin Popović;
1948. godine rođena je atletičarka i svetska rekorderka Vera Nikolić;
1980. godine počela je 21. generalna konferencija Uneska u Beogradu;
1987. godine u Beogradu je počela, kasnije često pominjana, Osma sednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije;
2008. godine umrla je glumica Sonja Savić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

57065046-dc3c-4b2e-bb93-3309b0765237-scepanmali3-previewOrg
Prethodni članak

Ubijen je lažni car Šćepan Mali

21935219_1787278277981350_537429496_n
Naredni članak

Što budućnosti nema, ne može ni prošlost imati