АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Основано је Српско привредно друштво Привредник

На данашњи дан, 23. септемра 1897. године у Загребу је основано Српско привредно друштво Привредник. Настало је на иницијативу Владимира Матијевића, са циљем проналажења, подизања, збрињавања и образовања деце из сиромашних породица Далмације, Лике, Кордуна, Баније, Славоније, Босне, Херцеговине и Војводине, како би се она стручно оспособила за различите занате, трговину и наставак школовања, чиме би касније постала носиоци културног и друштвеног препорода. Годину дана након оснивања друштва покренут је и лист Привредник.

Током Првог светског рата рад друштва је био забрањен, имовина демолирана и уништена, а чланови управе похапшени. После рата седиште је премештено из Загреба у Београд, и постојало је, радило и имало велики углед у држави све до Другог светског рата, када је његов рад поново био онемогућен, да би након ослобођења сва његова имовина била национализована и предата на употребу другим телима, те је Привредник престао да постоји.

Друштво је током свог рада, по подацима, до тада, оспособило и послало на занате и друге школе више од 40.000 српске деце и омладине са споменутих подручја, а по својој организацији и системском раду, у то време је представљало једну од ретких институција те врсте у свету. Помагачи и сарадници друштва били су између осталих и Михајло Пупин, Никола Тесла, Јован Цвијић и многи други значајни људи, а Пупин је своју заоставштину предао управо њему на управљање и наложио формирање Фонда Михајло Пупин из кога ће се стипендирати даровити научници. Привредник је обновио рад 1993. године.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1946. године рођен је певач Даворин Поповић;
1948. године рођена је атлетичарка и светска рекордерка Вера Николић;
1980. године почела је 21. генерална конференција Унеска у Београду;
1987. године у Београду је почела, касније често помињана, Осма седница Централног комитета Савеза комуниста Србије;
2008. године умрла је глумица Соња Савић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

57065046-dc3c-4b2e-bb93-3309b0765237-scepanmali3-previewOrg
Претходни чланак

Убијен је лажни цар Шћепан Мали

21935219_1787278277981350_537429496_n
Наредни чланак

Што будућности нема, не може ни прошлост имати