AktuelnostiKuće i zgradeNa današnji dan

Osnovano je Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu

Na današnji dan, 28. jula 1861. godine osnovano je Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu.

Nastalo je na inicijativu Jovana Jovanovića Zmaja i Stevana Branovačkog, a na sednici Srpske čitaonice kojom je predsedavao Svetozar Miletić, prvenstveno kao nacionalna ustanova koja je imala zadatak da putem dramske književnosti i glumačke umetnosti prenosi srpsku reč i istoriju, da budi nacionalnu svest i podiže kulturni nivo Srba i time pruži otpor bečkoj i peštanskoj vlasti.

S obzirom da se nalazilo u Austrougarskoj monarhiji i nije bilo državna ustanova, Srpska čitaonica je ustanovila Društvo za Srpsko narodno pozorište koje je vodilo brigu i finansiralo pozorište.

Osnivačka skupština Društva je bila krajem proleća 1862. i na njoj je donet i prvi Ustav Društva, ali se na odobrenje za osnivanje i rad Društva čekalo do jula 1865. godine i potpisa cara Franca Jozefa.

Prvi upravnik je bio Jovan Đorđević, koji je na toj funkciji ostao do 1867. godine, kada je na poziv kneza Mihaila u Beogradu osnovao Narodno pozorište. Predstave su se igrale po čitavoj Vojvodini i šire, i to uglavnom u kafanama, a od 1895. do 1928. godine, kada je izgorela u požaru, u zgradi koju je pozorištu ustupio veleposednik Lazar Dunđerski.

Od tada se mnogo toga u radu, pa i sam naziv ovog pozorišta menjao, da bi mu se 1951. godine vratilo provibitno ime, a zgrada u kojoj se danas nalazi, i koja je najveća pozorišna scena u Srbiji, svečano bila otvorena 1981. godine.

Srpsko narodno pozorište je takođe jedan od osnivača i domaćina Sterijinog pozorja, dobitnik mnogih nagrada i priznanja, a poseban segment u njegovom radu predstavlja izdavačka delatnost, u okviru koje pored mnoštva knjiga, zbornika i publikacija koje su izdate, još od 1871. godine izdaje i sopstveni časopis.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1330. godine kralj Stefan Dečanski pobedio je u Bici kod Velbužda vojsku bugarskog cara Mihaila Šišmana;
1402. godine u bici kod Angore, Tamerlan je pobedio i zarobio turskog sultana Bajazita;
1914. godine počeo je Prvi svetski rat;
1924. godine rođen je reditelj Aleksandar Aca Đorđević;
1926. godine rođen je glumac Vlasta Velisavljević;
1941. godine u odmazdi za požare u nemačkim garažama, Nemci su u Beogradu streljali više od 120 ljudi, mahom Jevreja, komunista i njihovih simpatizera;
1960. godine rođen je glumac Ljubivoje Tadić;
1980. godine umro je glumac, reditelj i profesor Vjekoslav Afrić;
1992. godine umro je psihijatar, akademik i osnivač SDS u Hrvatskoj Jovan Rašković;
1996. godine umro je pesnik Ivan Lalić;
2004. godine umro je novinar i automobilista Predrag Peca Dobrohotov;
2007. godine umro je muzičar i pisac  Dušan Prelević Prele;
2010. godine umro je reditelj Zdravko Randić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

pavlovic
Prethodni članak

Umro je slikar i profesor Zoran Pavlović

Screenshot_1
Naredni članak

MOĆ VATRE