AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Osnovano je Srpsko lekarsko društvo

Na današnji dan, 4. maja po gregorijanskom, odnosno 22. aprila po julijanskom kalendaru 1872. godine u Beogradu je na inicijativu dr Vladana Đorđevića osnovano „Srpsko lekarsko društvo“.

Ideje o organizovanju lekara u Srbiji javile su se još 1842. godine, kada su dva lekara, Karlo Paček i Emerih Lindenmajer, dali predlog da se u Beogradu osnuje Lekarsko čitalište, koje bi pomoglo lekarima da prate savremene tekovine nauke, nakon čega su šezdesetih godina tog veka druga dva lekara, Aćim Medović i Jovan Valenta, pokrenuli ideju o osnivanju Društva beogradskih lekara.

Ovo društvo trebalo je da okupi i pokrene stručnu aktivnost desetak lekara koji su u to vreme radili u Beogradu, ali su ti pokušaji kako zbog nerazumevanja nadležnih, tako i zbog nekih drugih razloga, nažalost propali.

Tako su se te 1872. godine sastali, po rečima dr Vladana Đorđevića, pet Srba, tri Čeha, dva Poljaka, tri Nemca i po jedan Grk i Slovak, da dogovore osnivanje Društva, a njima su se ubrzo pridružili Josif Pančić i Mladen Janković.

Na drugom sastanku koji je održan juna iste godine donet je i Prvi ustav društva, koji je upućen Ministarstvu unutrašnjih dela na odobrenje, i koji su potpisali svi prisutni lekari, a Društvo je zvanično počelo sa radom avgusta meseca.

Ono je bilo inicijator niza preventivnih mera u sprečavanju zaraznih bolesti, davalo je inicijativu za osnivanje Fonda za potpomaganje siromašnih lekara, njihovih udovica i siročadi, a za postojanje i rad Srpskog lekarskog društva, odnosno lekara okupljenih oko njega, vezana je i pojava mnogih značajnih medicinskih i društvenih institucija u Srbiji, poput  Srpskog društva Crvenog krsta, Glavnog Sanitetskog saveta, Ministarstva zdravlja, kao i priprema i osnivanje Medicinskog fakulteta u Beogradu i Lekarske komore.

Srpsko lekarsko društvo danas se nalazi u zgradi Prve varoške bolnice u Beogradu, u ulici Džordža Vašingtona.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1869. godine umro je književnik i jedan od osnivača Matice srpske Jovan Hadžić;
1930. godine rođen je fudbaler, trener i funkcioner Miljan Miljanić;
1980. godine umro je predsednik SFRJ Josip Broz Tito;
2005. godine umrla je pevačica romske muzike Vida Pavlović;
2010. godine umro je džez-muzičar Predrag Ivanović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

DUČIĆ: O KARAKTERU

Screenshot_1
Naredni članak

PANDUROVIĆ: Dela se radije pišu kad je čovek nesrećan nego kad je srećan