АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Основано је Српско лекарско друштво

На данашњи дан, 4. маја по грегоријанском, односно 22. априла по јулијанском календару 1872. године у Београду је на иницијативу др Владана Ђорђевића основано „Српско лекарско друштво“.

Идеје о организовању лекара у Србији јавиле су се још 1842. године, када су два лекара, Карло Пачек и Емерих Линденмајер, дали предлог да се у Београду оснује Лекарско читалиште, које би помогло лекарима да прате савремене тековине науке, након чега су шездесетих година тог века друга два лекара, Аћим Медовић и Јован Валента, покренули идеју о оснивању Друштва београдских лекара.

Ово друштво требало је да окупи и пoкрене стручну активност десетак лекара који су у то време радили у Београду, али су ти покушаји како због неразумевањa надлежних, тако и због неких других разлога, нажалост пропали.

Тако су се те 1872. године састали, по речима др Владана Ђорђевића, пет Срба, три Чеха, два Пољака, три Немца и по један Грк и Словак, да договоре оснивање Друштва, а њима су се убрзо придружили Јосиф Панчић и Младен Јанковић.

На другом састанку који је одржан јуна исте године донет је и Први устав друштва, који је упућен Министарству унутрашњих дела на одобрење, и који су потписали сви присутни лекари, а Друштво је званично почело са радом августа месеца.

Оно је било иницијатор низа превентивних мера у спречавању заразних болести, давало је иницијативу за оснивање Фонда за потпомагање сиромашних лекара, њихових удовица и сирочади, а за постојање и рад Српског лекарског друштва, односно лекара окупљених око њега, везана је и појава многих значајних медицинских и друштвених институција у Србији, попут  Српског друштва Црвеног крста, Главног Санитетског савета, Министарства здравља, као и припрема и оснивање Медицинског факултета у Београду и Лекарске коморе.

Српско лекарско друштво данас се налази у згради Прве варошке болнице у Београду, у улици Џорџа Вашингтона.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1869. године умро је књижевник и један од оснивача Матице српске Јован Хаџић;
1930. године рођен је фудбалер, тренер и функционер Миљан Миљанић;
1980. године умро је председник СФРЈ Јосип Броз Тито;
2005. године умрла је певачица ромске музике Вида Павловић;
2010. године умро је џез-музичар Предраг Ивановић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

ДУЧИЋ: О КАРАКТЕРУ

Screenshot_1
Наредни чланак

ПАНДУРОВИЋ: Дела се радије пишу кад је човек несрећан него кад је срећан