АктуелностиНа данашњи дан

Основано је Српско хемијско друштво

На данашњи дан, 27. новембра 1897. године у Београду је основано Српско хемијско друштво.

Дан раније, професор на Великој школи и управник Државне хемијске лабораторије Марко Леко упутио је позив једанаесторици београдских хемичара да се састану ради покретања питања о оснивању Друштва, а поводом организовања одбора и учешћа Србије на Трећем међународном конгресу примењене хемије, који је требало да се одржи наредног лета у Бечу.

Хемичари су се састали у згради Државне хемијске лабораторије, данашњој згради Института за хемију технологију и металургију у Његошевој улици у Београду, и због важности задатка одлучили да започну рад без статута.

Уз укључивање хемичара из унутрашњности, Друштво је до краја те године одржало још два састанка, настављајући са својим радом све до данас, поставши тако једно од најстаријих друштава те врсте у свету.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1891. године рођен је писац, преводилац и аутор Лексикона страних речи и израза Милан Вујаклија;
1916. године умро је први српски филмски продуцент Светозар Боторић;
1934. године рођен је композитор Александар Кораћ;
1943. године погинуо је омладински трибун, секретар СКОЈ-а, уредник листова Студент  и Младост и народни херој Иво Лола Рибар;
1944. године умро је сликар, ликовни критичар и професор Бранко Поповић;
1951. године рођен је кошаркаш и тренер Дражен Далипагић;
1959. године умро је књижевник Боривоје Јевтић;
1966. године умро је историчар Драгослав Страњаковић;
1974. године Телевизија Београд почела је са емитовањем образовне документарно-игране емисије за децу Коцка, коцка, коцкица.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

soldatovic
Претходни чланак

Рођен је вајар Јован Солдатовић

29177714_1199582406845791_7899339958753103601_n
Наредни чланак

МИСАО ДАНА