AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Osnovano je Srpsko geografsko društvo

Na današnji dan, 7. aprila 1910. godine u Beogradu je osnovano Srpsko geografsko društvo, prvo geografsko društvo na Balkanskom poluostrvu. Njegov osnivač bio je veliki naučnik Jovan Cvijić, a izabran je i za prvog predsednika. Tom prilikom usvojena su pravila i utvrđeni glavni zadaci Društva, među kojima je bilo održavanje kontakata sa naučnicima susednih nauka, i odabir onih njihovih rezultata koji su od geografskog značaja, i zaključeno je još da se Društvo treba baviti ispitivanjima čitavog Balkanskog poluostrva. Rezultati rada objavljivani su u naučnom časopisu „Glasnik“ i u posebnim izdanjima Srpskog geografskog društva, a u Društvu su se vremenom formirala dva odseka , naučni i nastavni. Godine 1935. povodom 25. godišnjice osnivanja Društva, ustanovljena su priznanja: „Medalja Jovana Cvijića“ i „Spomen plaketa Srpskog geografskog društva“, a od 1995. godine postoje još četiri priznanja: „Povelja za počasnog člana Društva“, „Povelja“, „Zahvalnica“ i „Posebna diploma“, koje se svečano dodeljuju u danima jubileja na godišnjoj skupštini Društva.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1929. godine Beogradska radio-stanica prvi put je prenosila jednu fudbalsku utakmicu, prvenstveni susret između BSK-a i „Jugoslavije“;
1934. godine rođen je glumac Taško Načić;
1943. godine umro je pesnik, pisac, diplomata i akademik Jovan Dučić;
1965. godine umro je arhitekta Dragiša Brašovan;
2005. godine umro je hemičar i tehnolog, redovni profesor Beogradskog univerziteta, akademik i predsednik SANU, Aleksandar Despić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

50166_6.-april1_f
Prethodni članak

Počeo je napad na Jugoslaviju

kapor
Naredni članak

Rođen je slikar i pisac Momo Kapor