АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Oсновано је Српско географско друштво

На данашњи дан, 7. априла 1910. године у Београду је основано Српско географско друштво, прво географско друштво на Балканском полуострву. Његов оснивач био је велики научник Јован Цвијић, а изабран је и за првог председника. Том приликом усвојена су правила и утврђени главни задаци Друштва, међу којима је било одржавање контаката са научницима суседних наука, и одабир оних њихових резултата који су од географског значаја, и закључено је још да се Друштво треба бавити испитивањима читавог Балканског полуострва. Резултати рада објављивани су у научном часопису „Гласник“ и у посебним издањима Српског географског друштва, а у Друштву су се временом формирала два одсека , научни и наставни. Године 1935. поводом 25. годишњице оснивања Друштва, установљена су признања: „Медаља Јована Цвијића“ и „Спомен плакета Српског географског друштва“, а од 1995. године постоје још четири признања: „Повеља за почасног члана Друштва“, „Повеља“, „Захвалница“ и „Посебна диплома“, које се свечано додељују у данима јубилеја на годишњој скупштини Друштва.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1929. године Београдска радио-станица први пут је преносила једну фудбалску утакмицу, првенствени сусрет између БСК-а и „Југославије“;
1934. године рођен је глумац Ташко Начић;
1943. године умро је песник, писац, дипломата и академик Јован Дучић;
1965. године умро је архитекта Драгиша Брашован;
2005. године умро је хемичар и технолог, редовни професор Београдског универзитета, академик и председник САНУ, Александар Деспић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

50166_6.-april1_f
Претходни чланак

Почео је напад на Југославију

kapor
Наредни чланак

Рођен је сликар и писац Момо Капор