AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Osnovano je Srpsko geografsko društvo

Na današnji dan, 7. aprila 1910. godine u Beogradu je osnovano Srpsko geografsko društvo, prvo geografsko društvo na Balkanskom poluostrvu.

Njegov osnivač je bio veliki naučnik Jovan Cvijić, a izabran je i za prvog predsednika. Tom prilikom su usvojena pravila i utvrđeni glavni zadaci Društva, među kojima je bilo održavanje kontakata sa naučnicima susednih nauka, i odabir onih njihovih rezultata koji su od geografskog značaja, i zaključeno je još da se Društvo treba baviti ispitivanjima čitavog Balkanskog poluostrva.

Rezultati rada su objavljivani u naučnom časopisu Glasnik i u posebnim izdanjima Srpskog geografskog društva, a u Društvu su se vremenom formirala dva odseka, naučni i nastavni.

Godine 1935, povodom 25. godišnjice osnivanja Društva, ustanovljena su priznanja: Medalja Jovana Cvijića i Spomen-plaketa Srpskog geografskog društva, a od 1995. godine postoje još četiri priznanja: Povelja za počasnog člana Društva, Povelja, Zahvalnica i Posebna diploma, koje se svečano dodeljuju u danima jubileja na godišnjoj skupštini Društva.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1858. godine rođen je fizičar i profesor Đorđe Stanojević;
1921. godine rođen je slikar i pisac Zoran Petrović;
1929. godine obavljen je prvi radio prenos fudbalske utakmice u Srbiji, prvenstveni susret između BSK-a i Jugoslavije;
1934. godine rođen je glumac Taško Načić;
1937. godine rođen je pesnik i novinar Branislav Petrović;
1943. godine umro je pesnik, pisac, diplomata i akademik Jovan Dučić;
1965. godine umro je arhitekta Dragiša Brašovan;
2005. godine umro je hemičar i tehnolog, redovni profesor Beogradskog univerziteta, akademik i predsednik SANU, Aleksandar Despić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

download
Prethodni članak

MILOŠ OBRENOVIĆ: Svoju sam glavu davno metnuo u torbu!

Petar_II_Petrovic-Njegos
Naredni članak

NJEGOŠ: Dugo će godina proći do slobode