AktuelnostiNa današnji dan

Osnovano je Sportsko društvo „Crvena zvezdaˮ

Na današnji dan, 4.  marta 1945. godine u zgradi starog DIF-a u Deligradskoj ulici zvanično je osnovano Omladinsko fiskulturno društvo Crvena zvezda.

Tog popodneva je ostvarena i prva sportska pobeda. Fudbaleri Crvene zvezde igrali su protiv ekipe Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a i slavili sa 3:0.

Utakmica je odigrana na igralištu Studenta pred 3.000 gledalaca. Pored fudbalske, Društvo je imalo još sedam sekcija: košarkašku, stono-tenisku, šahovsku, plivačku, atletsku, odbojkašku i veslačku.

Fudbalerima i atletičarima pripao je teren S. K. Jugoslavije, košarkaši i odbojkaši dobili su terene bob-kluba na malom Kalemegdanu, a veslači i plivači zgradu na Adi Ciganliji.

Za prvog predsednika izabran je Đorđe Paljić, za potpredsednike Zoran Žujović i Slobodan Ćosić, a za sekretara Ljubiša Sekulić.

Godinu dana kasnije Crvena zvezda se spojila sa fiskulturnim društvom Student i postala Omladinsko-studentsko fiskulturno društvo Crvena zvezda.

Godine 1948. sekcije društva prerastaju u klubove, a već naredne 1949. godine asocijacija tih klubova prerasta u Sportsko društvo Crvena zvezda, koje danas obuhvata veliki broj klubova koji se takmiče u određenim sportskim disciplinama i koji su do sada osvojili 705 trofeja, od čega 682 titule nacionalnog šampiona i nacionalnog kupa, 8 titula evropskog prvaka i 3 svetske titule.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1898. godine rođen je lekar Dragiša Mišović;
1909. godine rođen je jedan od pionira i najznačajnijih domaćih strip autora Đorđe Lobačev;
1929. godine rođen je reditelj i scenarista Sava Mrmak;
1930. godine rođen je pevač i gitarista Mile Lojpur;
1931. godine rođen je režiser i scenarista Zoran Čalić;
1954. godine umro je filozof i akademik Branislav Petronijević;
1967. godine umro je književnik Vladan Desnica;
2002. godine umro je fudbaler i trener Velibor Vasović;
2004. godine izbio je požar na Hilandaru.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Stevan_Kragujevic,_Patrijarh_srpski_Pavle,
Prethodni članak

TIŠINA U PORTI

800px-Meister_von_Mileseva_001
Naredni članak

IKONOPIS (DRUGI DEO)