АктуелностиНа данашњи дан

Основано је Спортско друштво „Црвена звездаˮ

На данашњи дан, 4.  марта 1945. године у згради старог ДИФ-а у Делиградској улици званично је основано Омладинско фискултурно друштво Црвена звезда.

Тог поподнева је остварена и прва спортска победа. Фудбалери Црвене звезде играли су против екипе Првог батаљона Друге бригаде КНОЈ-а и славили са 3:0.

Утакмица је одиграна на игралишту Студента пред 3.000 гледалаца. Поред фудбалске, Друштво је имало још седам секција: кошаркашку, стоно-тениску, шаховску, пливачку, атлетску, одбојкашку и веслачку.

Фудбалерима и атлетичарима припао је терен С. К. Југославије, кошаркаши и одбојкаши добили су терене боб-клуба на малом Калемегдану, а веслачи и пливачи зграду на Ади Циганлији.

За првог председника изабран је Ђорђе Паљић, за потпредседнике Зоран Жујовић и Слободан Ћосић, а за секретара Љубиша Секулић.

Годину дана касније Црвена звезда се спојила са фискултурним друштвом Студент и постала Омладинско-студентско фискултурно друштво Црвена звезда.

Године 1948. секције друштва прерастају у клубове, а већ наредне 1949. године асоцијација тих клубова прераста у Спортско друштво Црвена звезда, које данас обухвата велики број клубова који се такмиче у одређеним спортским дисциплинама и који су до сада освојили 705 трофеја, од чега 682 титуле националног шампиона и националног купа, 8 титула европског првака и 3 светске титуле.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1898. године рођен је лекар Драгиша Мишовић;
1909. године рођен је један од пионира и најзначајнијих домаћих стрип аутора Ђорђе Лобачев;
1929. године рођен је редитељ и сценариста Сава Мрмак;
1930. године рођен је певач и гитариста Миле Лојпур;
1931. године рођен је режисер и сценариста Зоран Чалић;
1954. године умро је филозоф и академик Бранислав Петронијевић;
1967. године умро је књижевник Владан Десница;
2002. године умро је фудбалер и тренер Велибор Васовић;
2004. године избио је пожар на Хиландару.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Stevan_Kragujevic,_Patrijarh_srpski_Pavle,
Претходни чланак

ТИШИНА У ПОРТИ

800px-Meister_von_Mileseva_001
Наредни чланак

ИКОНОПИС (ДРУГИ ДЕО)