АктуелностиЗанимљивостиНа данашњи дан

Основано је „Коло српских сестараˮ

На данашњи дан, 28. августа 1903. године у сали ресторана Коларац је основано Коло српских сестара.

За председницу је изабрана Савка Суботић, за потпредседницу Делфа Иванић, а за секретарицу Надежда Петровић, док је име удружењу дао Бранислав Нушић, који је са Иваном Иванићем написао и његова правила.

На идеју о оснивању женског удружења са циљем јачања националне свести у вези са ослобођењем јужних и северних делова Србије, дошла је сликарка Надежда Петровић током разговора са женом тадашњег српског конзула у Скопљу, Делфом Иванић, те се са састанцима и афирмисањем те намере почело и пре оснивачке скупштине.

Убрзо потом се почело и са формирањем одбора Краљевине Србије, који су прикупљали новац и слали га Главном одбору у Београду, који га је даље рапоређивао по потребама. Године 1906. се почело и са издавањем гласила под називом Вардар, чији је један део био у форми календара за православну, католичку, јеврејску и муслиманску вероисповест, док су други чинили књижевни текстови и фотографије, па су бројне познате личности из науке, културе и уметности сарађивале са овим часописом.

Исте године је почело и организовање курсева за добровољне болничарке, који су одржавани у Војној болници у Београду.

Велику помоћ Коло је пружало народу и војсци током балканских и Првог светског рата, а рад је посебно унапредило у међуратном периоду, када је поред осталог ступило у контакт са сличним удружењима у иностранству, основало различите секције, интернат за сиромашне девојчице, Мали универзитет и све активније учествовало у борби за права жена, па је тако 1941. године имало 146 одбора широм Југославије и више од 10.000 чланова.

Током Другог светског рата, услед одбијања да пристану да раде под условима окупатора, удружењу је забрањен рад и одузета му је сва покретна и непокретна имовина, али су чланице наставиле да раде у оквиру Црвеног крста.

Нова власт после рата није дозволила обнављање рада удружења, нити му је вратила имовину, па је по принципима старе организације „Коло срспких сестара“ обновљено на почетку нових тешких периода за Србију, 1990. године.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1761. године рођен је племић и добротвор Сава Текелија;
1813. године умро је хајдук и устаник Јован Петровић Курсула;
1899. године умро је статистичар, метеоролог и климатолог Владимир Јакшић;
1942. године усташе су ухапсиле сликара Саву Шумановића и још 150 Срба из Шида и одвели у Сремску Митровицу, где су потом убијени;
1949. године рођен је кошаркашки тренер Светислав Пешић;
2017. године умрла је костимограф Надежда Петровић Балетић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Hercegovci_u_zasedi
Претходни чланак

ИНТРИГАМА ПРОТИВ СРБА

pad-beograda-1521
Наредни чланак

Турци су освојили Београд