AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Osnovano je Beogradsko dramsko pozorište

Na današnji dan, 8. avgusta 1947. godine osnovano je Beogradsko dramsko pozorište i provobitno je nosilo  naziv Savremeno pozorište. Bilo je to prvo gradsko pozorište formirano u prestonici posle Drugog svetskog rata, a prva premijera „Mladost otaca“ Borisa Gorbatova u režiji Petra S. Petrovića izvedena je februara 1948. godine. Zgrada na Crvenom krstu, u kojoj se ovo pozorište danas nalazi, otvorena je u sezoni 1948/49, a prva premijera odigrana na ovoj sceni bilo je Nušićevo „Sumnjivo lice“. Zlatni period ovog pozorišta bile su pedesete i početak šezdesetih godina prošlog veka, najviše zahvaljujući izuzetno uspešnim izvođenjima dela savremenih američkih dramskih pisaca i plejadi vrsnih glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa i svih ostalih koji su tu radili. Neke od legendarnih predstava, koje se i danas pamte, su „Smrt trgovačkog putnika“, „Mačka na usijanom limenom krovu“, „Staklena menažerija“, „Majka Hrabrost“, „Pogled s mosta“ i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1832. godine rođen je književnik i slikar Đura Jakšić;
1905. godine umro je Ilarion Ruvarac, srpski istoričar, sveštenik, arhimandrit manastira Grgeteg, rektor Karlovačke bogoslovije i akademik;
1929. godine umro je Arčibald Rajs, švajcarski kriminolog i prijatelj srpskog naroda;
1930. godine umro je srpski glumac Čiča Ilija Stanojević;
1941. godine ubijen je Branko Krsmanović.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Cica-Ilija-Stanojevic-reditelj
Prethodni članak

Rođen je glumac i reditelj Ilija Stanojević, poznat kao Čiča Ilija

250px-AcimCumic1
Naredni članak

Umro je pravnik i političar Aćim Čumić