АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Основано је Београдско драмско позориште

На данашњи дан, 8. августа 1947. године основано је Београдско драмско позориште и провобитно је носило  назив Савремено позориште. Било је то прво градско позориште формирано у престоници после Другог светског рата, а прва премијера „Младост отаца“ Бориса Горбатова у режији Петра С. Петровића изведена је фебруара 1948. године. Зграда на Црвеном крсту, у којој се ово позориште данас налази, отворена је у сезони 1948/49, а прва премијера одиграна на овој сцени било је Нушићево „Сумњиво лице“. Златни период овог позоришта биле су педесете и почетак шездесетих година прошлог века, највише захваљујући изузетно успешним извођењима дела савремених америчких драмских писаца и плејади врсних глумаца, редитеља, сценографа, костимографа и свих осталих који су ту радили. Неке од легендарних представа, које се и данас памте, су „Смрт трговачког путника“, „Мачка на усијаном лименом крову“, „Стаклена менажерија“, „Мајка Храброст“, „Поглед с моста“ и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1832. године рођен је књижевник и сликар Ђура Јакшић;
1905. године умро је Иларион Руварац, српски историчар, свештеник, архимандрит манастира Гргетег, ректор Карловачке богословије и академик;
1929. године умро је Арчибалд Рајс, швајцарски криминолог и пријатељ српског народа;
1930. године умро је српски глумац Чича Илија Станојевић;
1941. године убијен је Бранко Крсмановић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Cica-Ilija-Stanojevic-reditelj
Претходни чланак

Рођен је глумац и редитељ Илија Станојевић, познат као Чича Илија

250px-AcimCumic1
Наредни чланак

Умро је правник и политичар Аћим Чумић