АктуелностиНа данашњи дан

Основана Српска књижевна задруга

На данашњи дан, 29.априла 1892.године, у Београду српски писци су основали Српску књижевну задругу, самосталну организацију којом управљају њени чланови, а која има за циљ да издавањем одабраних дела из књижевности и културног стваралаштва доприноси ширењу опште просвећености и културе народа.

Било је седамнаест оснивача, а за првог председника избран је академик Стојан Новаковић. Потпредсеник је постао Јован Јовановић Змај, који је израдио и амблем задруге, док је прва књига коју су објавили била Живот и прикљученија Доситеја Обрадовића.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1852. године умро је поп, устаник и војвода Лука Лазаревић;
1945. године америчке трупе су ослободиле логор Дахау, који је био први и један од највећих нацистичких концентрационих логора. Налазио се двадесетак километара од Минхена и отворен је 1933. године, а процењује се да је кроз њега прошло више од 200.000 људи из 24 земље, укључујући и велики број Југословена. Међу нашим најпознатијим сународницима тамо су били патријарх српски Гаврило, епископ и светитељ Николај Велимировић, генерал Михајло Недељковић, који га није преживео, професор Београдског универзитета др Владета Поповић, виолиниста Властимир Павловић Царевац, глумац и редитељ Стево Жигон и многи други.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

Рођен је књижевни критичар и професор Милош Савковић

Spomenik u Jasenovcu
Наредни чланак

Ослобођен је логор Јасеновац