AktuelnostiNa današnji dan

Osnovana je „Zadužbina Miloša Crnjanskog”

Na današnji dan, 7. juna 1980. godine, na Osnivačkoj sednici Upravnog odbora je osnovana Zadužbina Miloša Crnjanskog, mada je ona u suštini nastala dve godine ranije, kada je Vidosava Crnjanski sačinila testament i njime zaveštala Fond buduće Zadužbine.

Time je određeno da  će Fondom, odnosno Zadužbinom, upravljati Upravni odbor, a prva tri člana koje je odredila ona sama, bili su profesor Nikola Milošević, književnik Borislav Mihajlović Mihiz i pravnik Veljko Kovačević. Njima su se potom pridružili još Boško Petrović, Miloš Stambolić, Vladimir Stojšin i Milorad Đurić, te su oni na ovaj dan izabrali Nikolu Miloševića za prvog predsednika.

Za osnovne ciljeve Zadužbine je postavljeno da brine o objavljivanju Miloševih dela u zemlji i inostranstvu, kao i da podstiče domaće književno stvaralaštvo, dodeljujući Nagradu Miloša Crnjanskog domaćem piscu za najbolju prvu knjigu iz svih oblasti u kojima se ogledao i sam Crnjanski (roman, pripovetka, poezija, drama, esej, putopis, memoaristika), kao i nagradu Stražilovo za najbolji studentski rad o delu Miloša Crnjanskog.

Ove nagrade se dodeljuju od 1981, na svake dve godine, a među dobitnicima su neki od naših najznačajnijih savremenih književnika, kao što su  Borislav Pekić, Borislav Mihajlović Mihiz, Radoslav Petković, Milosav Tešić, Dušan Kovačević, Dejan Medaković, Aleksandar Gatalica i drugi.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1840. godine počeo je redovni poštanski saobraćaj u Srbiji;
1933. godine rođen je književnik i akademik Slobodan Selenić;
1941. godine rođena je glumica Stanislava Pešić;
1960. godine rođena je rukometašica Svetlana Kitić;
1960. godine rođen je reditelj, scenarista, filmski teoretičar, kritičar i upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Dinko Tucaković;
1974. godine u Ivanjici je puštena u rad prva zemaljska satelitska stanica u Jugoslaviji.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

milan_jovanovic
Prethodni članak

Umro je lekar, književnik i akademik Milan Jovanović Morski

Szentandre
Naredni članak

SENTANDREJSKI ZVONICI (I)