АктуелностиНа данашњи дан

Основана је „Задужбина Милоша Црњанског”

На данашњи дан, 7. јуна 1980. године, на Оснивачкој седници Управног одбора је основана Задужбина Милоша Црњанског, мада је она у суштини настала две године раније, када је Видосава Црњански сачинила тестамент и њиме завештала Фонд будуће Задужбине.

Тиме је одређено да  ће Фондом, односно Задужбином, управљати Управни одбор, а прва три члана које је одредила она сама, били су професор Никола Милошевић, књижевник Борислав Михајловић Михиз и правник Вељко Ковачевић. Њима су се потом придружили још Бошко Петровић, Милош Стамболић, Владимир Стојшин и Милорад Ђурић, те су они на овај дан изабрали Николу Милошевића за првог председника.

За основне циљеве Задужбине је постављено да брине о објављивању Милошевих дела у земљи и иностранству, као и да подстиче домаће књижевно стваралаштво, додељујући Награду Милоша Црњанског домаћем писцу за најбољу прву књигу из свих области у којима се огледао и сам Црњански (роман, приповетка, поезија, драма, есеј, путопис, мемоаристика), као и награду Стражилово за најбољи студентски рад о делу Милоша Црњанског.

Ове награде се додељују од 1981, на сваке две године, а међу добитницима су неки од наших најзначајнијих савремених књижевника, као што су  Борислав Пекић, Борислав Михајловић Михиз, Радослав Петковић, Милосав Тешић, Душан Ковачевић, Дејан Медаковић, Александар Гаталица и други.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1840. године почео је редовни поштански саобраћај у Србији;
1933. године рођен је књижевник и академик Слободан Селенић;
1941. године рођена је глумица Станислава Пешић;
1960. године рођена је рукометашица Светлана Китић;
1960. године рођен је редитељ, сценариста, филмски теоретичар, критичар и управник Музеја Југословенске кинотеке Динко Туцаковић;
1974. године у Ивањици је пуштена у рад прва земаљска сателитска станица у Југославији.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

milan_jovanovic
Претходни чланак

Умро је лекар, књижевник и академик Милан Јовановић Морски

Szentandre
Наредни чланак

СЕНТАНДРЕЈСКИ ЗВОНИЦИ (I)