AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Osnovana je Srpska književna zadruga

Na današnji dan, 29. aprila 1892. godine u Beogradu su srpski pisci osnovali Srpsku književnu zadrugu, samostalnu organizaciju kojom upravljaju njeni članovi, i koja ima za cilj da izdavanjem odabranih dela iz književnosti i kulturnog stvaralaštva doprinosi širenju opšte prosvećenosti i kulture naroda.  Bilo je sedamnaest osnivača, a za prvog predsednika izabran je akademik Stojan Novaković, a potpredsednik je postao Jovan Jovanović Zmaj, koji je izradio i amblem zadruge. Prva knjiga koju su objavili bila je Život i priključenija, Dositeja Obradovića.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

  1. godine američke trupe su oslobodile logor Dahau, koji je bio prvi i jedan od najvećih nacističkih koncentracionih logora. Nalazio se dvadesetak kilometara od Minhena i otvoren je 1933. godine, a procenjuje se da je kroz njega prošlo više od 200 000 ljudi iz 24 zemlje, uključujući i veliki broj Jugoslovena. Među našim najpoznatijim sunarodnicima tamo su bili patrijarh srpski Gavrilo, episkop i svetitelj Nikolaj Velimirović, general Mihajlo Nedeljković koji ga nije preživeo, profesor Beogradskog univerziteta dr Vladeta Popović, violinista Vlastimir Pavlović Carevac, glumac i reditelj Stevo Žigon i mnogi drugi.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

BEG_stari
Prethodni članak

Otvoren je surčinski aerodrom

muzej
Naredni članak

Otvoren je Železnički muzej u Beogradu