АктуелностиНа данашњи дан

Основана је Српска књижевна задруга

На данашњи дан, 29.априла 1892.године, у Београду су српски писци основали Српску књижевну задругу, самосталну организацију којом управљају њени чланови, а која има за циљ да издавањем одабраних дела из књижевности и културног стваралаштва доприноси ширењу опште просвећености и културе народа.

Било је седамнаест оснивача, а за првог председника је избран академик Стојан Новаковић.

Потпредсеник је постао Јован Јовановић Змај, који је израдио и амблем задруге, док је прва књига коју су објавили била Живот и прикљученија Доситеја Обрадовића.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1852. године умро је поп и војвода Лука Лазаревић;
1908. године рођен је вајар Милан Бесарабић;
1945. године америчке трупе су ослободиле логор Дахау, који је био први и један од највећих нацистичких концентрационих логора. Налазио се двадесетак километара од Минхена и отворен је 1933. године, а процењује се да је кроз њега прошло више од 200.000 људи из 24 земље, укључујући и велики број Југословена. Међу нашим најпознатијим сународницима тамо су били патријарх српски Гаврило, епископ и светитељ Николај Велимировић, генерал Михајло Недељковић који га није преживео, професор Београдског универзитета др Владета Поповић, виолиниста Властимир Павловић Царевац, глумац и редитељ Стево Жигон и многи други.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

kresic
Претходни чланак

Умро је филозоф и професор Андрија Крешић

Коста_Јовановић
Наредни чланак

Умро је политичар и градоначелник Београда Коста Јовановић