AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Osnovana je prva srpska učiteljska škola

Na današnji dan, 1. maja 1778. godine u Somboru je osnovana prva srpska škola za stručno osposobljavanje učitelja na srpskom jeziku, „Norma“. Njen osnivač i prvi upravitelj bio je prosvetitelj, humanista, pisac i prevodilac, Avram Mrazović, i u njoj su organizovani dvogodišnji tečajevi koje su pohađali srpski učiteljski kandidati (preparandi), uglavnom sa područja Bačke i Baranje. Škola je 1811, nakon trideset tri godine rada ukinuta, a njenu ulogu preuzela je učiteljska škola „Kraljevski pedagogijum“, osnovana 1812. godine u Sentandreji, koja je već nakon četiri godine preseljena u Sombor. Tu je radila do 1973. godine, kada je prerasla u Pedagošku akademiju, koja je postojala narednih dvadeset godina, da bi onda 1993. godine bio osnovan Pedagoški fakultet.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1866. godine donet je Zakon o pošti, kojim je zvanično predviđeno da Državna štamparija štampa i izdaje poštanske marke. Prva redovna serija poštanskih maraka Kneževine Srbije puštena je u opticaj juna iste godine, a na njoj je bio prikazan lik kneza Mihaila Obrenovića iz profila;
1893. godine održana je prva prvomajska proslava u Srbiji.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

muzej
Prethodni članak

Otvoren je Železnički muzej u Beogradu

marin_drzic-kip0-zivot
Naredni članak

Umro je dubrovački renesansni pisac Marin Držić