АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Основана је прва српска учитељска школа

На данашњи дан, 1. маја 1778. године у Сомбору је основана прва српска школа за стручно оспособљавање учитеља на српском језику, „Норма“. Њен оснивач и први управитељ био је просветитељ, хуманиста, писац и преводилац, Аврам Мразовић, и у њој су организовани двогодишњи течајеви које су похађали српски учитељски кандидати (препаранди), углавном са подручја Бачке и Барање. Школа је 1811, након тридесет три године рада укинута, а њену улогу преузела је учитељска школа „Краљевски педагогијум“, основана 1812. године у Сентандреји, која је већ након четири године пресељена у Сомбор. Ту је радила до 1973. године, када је прерасла у Педагошку академију, која је постојала наредних двадесет година, да би онда 1993. године био основан Педагошки факултет.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1866. године донет је Закон о пошти, којим је званично предвиђено да Државна штампарија штампа и издаје поштанске марке. Прва редовна серија поштанских марака Кнежевине Србије пуштена је у оптицај јуна исте године, а на њој је био приказан лик кнеза Михаила Обреновића из профила;
1893. године одржана је прва првомајска прослава у Србији.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

muzej
Претходни чланак

Отворен је Железнички музеј у Београду

marin_drzic-kip0-zivot
Наредни чланак

Умро је дубровачки ренесансни писац Марин Држић