Na današnji dan

Osnovana je „Prva srpska fabrika aviona Rogožarskiˮ

Na današnji dan, 21. aprila 1924. godine u Beogradu je osnovana Prva srpska fabrika aviona Rogožarski.

Ministarstvo vojske i mornarice raspisalo je godinu dana ranije konkurs za izbor domaćih preduzeća kojima bi se uz pomoć države poverila izrada aviona, a ugovor su dobila preduzeća Ikarus iz Novog Sada, osnovano prethodne godine, i Rogožarski iz Beograda, koje je u to vreme bilo stolarska radionica, ali je vlasnik Živojin Rogožarski tokom rata radio na izradi aeroplana u Budimpešti, što je bilo garancija da će moći da odgovore zadatku.

Do Drugog svetskog rata ova fabrika je proizvela oko tri stotine aviona, što domaće konstrukcije, što po licenci, da bi nakon kapitulacije Jugoslavije Nemci zaplenili sav materijal, delove i zatečene avione, i rekvirirali fabriku koja je nastavila da radi za njihove potrebe pod nazivom Werwirtschaftsstab Südost und Verbindungsstelle der C. L. – Rogozarski.

Za vreme savezničkog bombardovanja 1944. godine fabrika je oštećena, a na mestu fabričkih pogona, između ulica Dalmatinske, Stanoja Glavaša, Knez Danilove i Starine Novaka, stvorena je četiri godine potom Industrija kotrljajućih ležaja – IKL Beograd, a Rogožarski je zajedno sa delom fabrike Zmaj pripojen zemunskom Ikarusu, u novostvorenoj nacionalnoj vazduhoplovnoj industriji.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1867. godine umro je pisac i episkop Platon Atanacković;
1900. godine umro je književnik, osnivač Srpskog narodnog pozorišta i autor teksta srpske himne Jovan Đorđević;
1924. godine rođen je pravnik, profesor i akademik Ivan Maksimović;
1989. godine umro je jedan od najboljih srpskih frulaša i solista Radio Beograda Sava Jeremić;
1995. godine otkriven je Spomenik žrtvama logora Sajmište, rad vajara Miodraga Popovića.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Masonski simboli
Prethodni članak

PRVE MASONSKE LOŽE U SRBIJI I POZNATI SRBI KOJI SU BILI ČLANOVI LOŽA

shopping-3225130_960_720
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ