На данашњи дан

Основана је „Прва српска фабрика авиона Рогожарскиˮ

На данашњи дан, 21. априла 1924. године у Београду је основана Прва српска фабрика авиона Рогожарски.

Министарство војске и морнарице расписало је годину дана раније конкурс за избор домаћих предузећа којима би се уз помоћ државе поверила израда авиона, а уговор су добила предузећа Икарус из Новог Сада, основано претходне године, и Рогожарски из Београда, којe je у то време билo столарска радионица, али је власник Живојин Рогожарски током рата радио на изради аероплана у Будимпешти, што је било гаранција да ће моћи да одговоре задатку.

До Другог светског рата ова фабрика је произвела око три стотине авиона, што домаће конструкције, што по лиценци, да би након капитулације Југославије Немци запленили сав материјал, делове и затечeне авионе, и реквирирали фабрику која је наставила да ради за њихове потребе под називом Werwirtschaftsstab Südost und Verbindungsstelle der C. L. – Rogozarski.

За време савезничког бомбардовања 1944. године фабрика је оштећена, а на месту фабричких погона, између улица Далматинске, Станоја Главаша, Кнез Данилове и Старине Новака, створена је четири године потом Индустрија котрљајућих лежаја – ИКЛ Београд, а Рогожарски је заједно са делом фабрике Змај припојен земунском Икарусу, у новоствореној националној ваздухопловној индустрији.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1867. године умро је писац и епископ Платон Атанацковић;
1900. године умро је књижевник, оснивач Српског народног позоришта и аутор текста српске химне Јован Ђорђевић;
1924. године рођен је правник, професор и академик Иван Максимовић;
1989. године умро је један од најбољих српских фрулаша и солиста Радио Београда Сава Јеремић;
1995. године откривен је Споменик жртвама логора Сајмиште, рад вајара Миодрага Поповића.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Масонски симболи
Претходни чланак

ПРВЕ МАСОНСКЕ ЛОЖЕ У СРБИЈИ И ПОЗНАТИ СРБИ КОЈИ СУ БИЛИ ЧЛАНОВИ ЛОЖА

shopping-3225130_960_720
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ