AktuelnostiInstitucijeNa današnji dan

Osnovana je preteča VMA u Beogradu

Na današnji dan, 2. marta 1844. godine knez Aleksandar Karađorđević potpisao je Ukaz kojim je proglašen Zakon o ustrojeniju špitalja Centralne vojske, odnosno o osnivanju centralne vojne bolnice.

Ova vojna bolnica u Beogradu, od svog nastanka do danas, promenila je šest lokacija, postepeno se razvijajući od Vojne bolnice Dunavske diverzijske oblasti i Glavne vojne bolnice armijske oblasti, preko Glavne vojne bolnice NOVJ, pa do današnje Vojnomedicinske akademije. Još početkom dvadesetog veka kada je preseljena u novu zgradu sa četiri stotine bolesničkih postelja, laboratorijom, kabinetom za rendgen, stomatološkim odeljenjem i drugim, važila je za najmoderniju zdravstvenu ustanovu na Balkanu, a po završetku Prvog svetskog rata lekari ove bolnice učestvovali su u osnivanju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Posle Drugog svetskog rata, kada je dobila današnji naziv, u periodu od 1949.  do 1976.  godine osoblje bolnice činili su medicinski tehničari, dok su lekari imali stalna postavljenja na matičnim klinikama i odeljenjima, što se vremenom menjalo, kako je broj vojnih osiguranika rastao. Nova zgrada na Banjici u kojoj se bolnica danas nalazi, i koja predstavlja remek delo moderne arhitekture i jedan od simbola prestonice, izgrađena je 1981. godine, a sa radom je počela 1. januara naredne godine.

Odlukom Vlade Srbije iz 2008. godine izvršena je funkcionalna integracija VMA u sistem javnog zdravstva Srbije, sa 40% svojih kapaciteta, čime su stvoreni uslovi za besplatno medicinsko zbrinjavanje civilnih osiguranika.

Današnji datum Vojnomedicinska akademija obeležava kao svoj dan.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1973. godine rođen je košarkaš Dejan Bodiroga;
1978. godine umro je novinar, režiser, pisac i nadrealista Ljubiša Jocić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

pericicc
Prethodni članak

Umro je kompozitor, muzikolog, profesor i akademik Vlastimir Peričić

krstgotovusa
Naredni članak

SIMBOL I ZAŠTITNI ZNAK GOTOVUŠE NA KOSOVU I METOHIJI