AktuelnostiNa današnji dan

Osnovana je Muzička škola „Stankovićˮ u Beogradu

Na današnji dan, 15. marta 1911. godine, pod pokroviteljstvom kralja Petra I Karađorđevića je u Beogradu osnovana Muzička škola „Stankovićˮ.

U početku je radila u okviru Pevačkog društva Stanković, osnovanog tri decenije ranije i nazvanog po kompozitoru, horovođi i pijanisti Korneliju Stankoviću, koji je prvi uveo osnovne harmonske zapise srpskih izvornih i duhovnih kompozicija.

Sve do osnivanja Muzičke akademije, ona je uz Muzičku školu Mokranjac bila jedini izvor muzičkih kadrova u Srbiji i jedna od ustanova koje su postavile temelj muzičke kulture kod nas.

Prvi direktor škole je bio Stanislav Binički, a predmeti koji su se tada učili su bili klavir, solo-pevanje, violina, solfeđo i teorija muzike, da bi se vremenom uvodili novi predmeti, škola se proširivala, dobila svoj odsek u Zemunu – današnju Muzičku školu Kosta Manojlović, te posle Drugog svetskog rata postala državna ustanova i srednja škola.

Zgrada u kojoj se škola nalazi, koja je podignuta krajem pretprošlog veka, a za potrebe pevačkog društva i škole preuređena i povišena za dva sprata pred početak Prvog svetskog rata, danas je spomenik kulture i kao takva pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1815. godine rođen slikar i pisac Dimitrije Avramović;
1837. godine umro je vladika i pesnik Lukijan Mušicki;
1898. godine rođen je književnik, književni kritičar, prevodilac i profesor Univerziteta u Beogradu Raško Dimitrijević;
1900. godine rođen je zoolog i akademik Milutin Radovanović;
1917. godine rođen je arheolog, profesor i akademik Nikola Tasić;
1936. godine rođen je istoričar i akademik Čedomir Popov;
1948. godine rođen je pisac i akademik David Albahari;
1957. godine umro je Moša Pijade;
1991. godine umro je književnik Miodrag Bulatović;
2011. godine umro je slikar i profesor Zoran Vuković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Draga_Gavrilović
Prethodni članak

Rođena je učiteljica i književnica Draginja Draga Gavrilović

FOTO: Vikipedija
Naredni članak

Vrba u narodnim običajima i predanjima