АктуелностиНа данашњи дан

Основана је Музичка школа „Станковићˮ у Београду

На данашњи дан, 15. марта 1911. године, под покровитељством краља Петра I Карађорђевића је у Београду основана Музичка школа „Станковићˮ.

У почетку је радила у оквиру Певачког друштва Станковић, основаног три деценије раније и названог по композитору, хоровођи и пијанисти Корнелију Станковићу, који је први увео основне хармонске записе српских изворних и духовних композиција.

Све до оснивања Музичке академије, она је уз Музичку школу Мокрањац била једини извор музичких кадрова у Србији и једна од установа које су поставиле темељ музичке културе код нас.

Први директор школе је био Станислав Бинички, а предмети који су се тада учили су били клавир, соло-певање, виолина, солфеђо и теорија музике, да би се временом уводили нови предмети, школа се проширивала, добила свој одсек у Земуну – данашњу Музичку школу Коста Манојловић, те после Другог светског рата постала државна установа и средња школа.

Зграда у којој се школа налази, која је подигнута крајем претпрошлог века, а за потребе певачког друштва и школе преуређена и повишена за два спрата пред почетак Првог светског рата, данас је споменик културе и као таква под заштитом Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1815. године рођен сликар и писац Димитрије Аврамовић;
1837. године умро је владика и песник Лукијан Мушицки;
1898. године рођен је књижевник, књижевни критичар, преводилац и професор Универзитета у Београду Рашко Димитријевић;
1900. године рођен је зоолог и академик Милутин Радовановић;
1917. године рођен је археолог, професор и академик Никола Тасић;
1936. године рођен је историчар и академик Чедомир Попов;
1948. године рођен је писац и академик Давид Албахари;
1957. године умро је Моша Пијаде;
1991. године умро је књижевник Миодраг Булатовић;
2011. године умро је сликар и професор Зоран Вуковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Драга_Гавриловић
Претходни чланак

Рођена је учитељица и књижевница Драгиња Драга Гавриловић

ФОТО: Википедија
Наредни чланак

Врба у народним обичајима и предањима