Na današnji dan

Osnovana je muzička škola Isidor Bajić u Novom Sadu

Na današnji dan, 1. septembra 1909. godine u Novom Sadu je osnovana Muzička škola Isidor Bajić.

U vreme osnivanja je, uz subotičku Muzičku školu, bila to jedina ustanova te vrste u Vojvodini, a nastala je kao rezultat potrebe za školovanim muzičarima koju je Bajić kao nastavnik pojanja u Centralnoj osnovnoj školi uočio, pripremajući horove, komponujući i sarađujući sa Srpskim narodnim pozorištem.

Pored njega koji je bio prvi direktor i nastavnik teoretskih predmeta, u školi je radilo još pet profesora za druge predmete. Škola je sa početkom Prvog svetskog rata i smrću Isidora Bajića 1915. godine prestala sa radom, da bi ponovo počela da radi tek 1927. godine, kada je odobrenjem Ministarstva prosvete postala prva poludržavna muzička škola.

Godine 1953. je nakon više selidbi i još jednog prekida u radu tokom Drugog svetskog rata smeštena u zgradu u kojoj se još uvek nalazi, mada su radovi na izgradnji nove i moderne zgrade pri kraju.

Muzička škola Isidor Bajić je zahvaljujući radu i uspesima koje njeni učenici redovno postižu kod nas i u inostranstvu, pored drugih priznanja dobila i Nagradu Vuk Stefanović Karadžić za izuzetna pedagoška dostignuća.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1814. godine počeo je Bečki kongres, koji je zasedao od septembra 1814. kada su ga sazvale velike sile da bi otklonile posledice Francuske revolucije i Napoleonovih ratova. Predstavnik Srba u Beču, prota Mateja Nenadović, pokušao je da zainteresuje  kongres za srpsko pitanje, ali mu usled protivljenja Engleske i Austrije to nije pošlo za rukom;
1832. godine rođen je istoričar, sveštenik, arhimandrit i akademik Ilarion Ruvarac;
1922. godine rođen je arhitekta Mihajlo Mitrović;
1939. godine napadom Nemačke na Poljsku je počeo Drugi svetski rat;
1945. godine Skupština Srbije usvojila je Zakon o administrativnoj podeli Srbije, čime su uspostavljene autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovsko-metohijska oblast;
1946. godine rođena je kostimograf Nadežda Petrović Baletić;
1961. godine u Beogradu je počela Prva konferencija šefova država i vlada nesvrstanih zemalja;
1963. godine otvoren je Stadion FK Crvena zvezda;
1978. godine umro je književnik i publicista Dušan Baranin;
1994. godine umro je novinar i satiričar Vladimir Bulatović Vib;
2007. godine umrla je balerina, pedagog, koreograf  i baletski kritičar i istoričar Milica Jovanović;
2016. godine umrla je balerina Katarina Obradović Mićunović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

muzej+vuka+i+dositeja
Prethodni članak

Osnovana je Velika škola u Beogradu

zikic
Naredni članak

Umro je književnik i novinar Slobodan Žikić