На данашњи дан

Основана је музичка школа Исидор Бајић у Новом Саду

На данашњи дан, 1. септембра 1909. године у Новом Саду је основана Музичка школа Исидор Бајић.

У време оснивања је, уз суботичку Музичку школу, била то једина установа те врсте у Војводини, а настала је као резултат потребе за школованим музичарима коју је Бајић као наставник појања у Централној основној школи уочио, припремајући хорове, компонујући и сарађујући са Српским народним позориштем.

Поред њега који је био први директор и наставник теоретских предмета, у школи је радило још пет професора за друге предмете. Школа је са почетком Првог светског рата и смрћу Исидора Бајића 1915. године престала са радом, да би поново почела да ради тек 1927. године, када је одобрењем Министарства просвете постала прва полудржавна музичка школа.

Године 1953. је након више селидби и још једног прекида у раду током Другог светског рата смештена у зграду у којој се још увек налази, мада су радови на изградњи нове и модерне зграде при крају.

Музичка школа Исидор Бајић је захваљујући раду и успесима које њени ученици редовно постижу код нас и у иностранству, поред других признања добила и Награду Вук Стефановић Караџић за изузетна педагошка достигнућа.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1814. године почео је Бечки конгрес, који је заседао од септембра 1814. када су га сазвале велике силе да би отклониле последице Француске револуције и Наполеонових ратова. Представник Срба у Бечу, прота Матеја Ненадовић, покушао је да заинтересује  конгрес за српско питање, али му услед противљења Енглеске и Аустрије то није пошло за руком;
1832. године рођен је историчар, свештеник, архимандрит и академик Иларион Руварац;
1922. године рођен је архитекта Михајло Митровић;
1939. године нападом Немачке на Пољску je почео Други светски рат;
1945. године Скупштина Србије усвојила је Закон о административној подели Србије, чиме су успостављене аутономне покрајине Војводина и Косовско-метохијска област;
1946. године рођена је костимограф Надежда Петровић Балетић;
1961. године у Београду је почела Прва конференција шефова држава и влада несврстаних земаља;
1963. године отворен је Стадион ФК Црвенa звездa;
1978. године умро је књижевник и публициста Душан Баранин;
1994. године умро је новинар и сатиричар Владимир Булатовић Виб;
2007. године умрла је балерина, педагог, кореограф  и балетски критичар и историчар Милица Јовановић;
2016. године умрла је балерина Катарина Обрадовић Мићуновић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

muzej+vuka+i+dositeja
Претходни чланак

Oснована је Велика школа у Београду

zikic
Наредни чланак

Умро је књижевник и новинар Слободан Жикић