АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Основана је Музичка академија у Београду

На данашњи дан, 31. марта 1937. године у Београду је указом Министарства просвете основана Музичка академија, данашњи Факултет музичке уметности, мада је званично са радом почела крајем новембра исте године.

Дуготрајне расправе о потреби да се кадровски потенцијали успешних и признатих београдских музичких школа удруже, вођене још од почетка двадесетих година прошлог века, напокон су завршене оснивањем ове установе, као државне институције највишег ранга и, упоредо с њом, Средње музичке школе.

Постављање основе институције поверено је стручној комисији коју су чинили композитор и музиколог Коста Манојловић, потом први ректор Академије, композитор и диригент Стеван Христић и виолиниста и композитор Петар Стојановић, док је за административног директора постављен композитор и диригент Јован Бандур.

Они су израдили наставне планове и програме за студије на седам одсека за композицију и дириговање, соло певање, клавир, виолину, виолончело, позоришну уметност и наставнике музике, а постављен је и наставни кадар за основне предмете.

Након низа реформи током своје историје, овај факултет данас делује у саставу Универзитета уметности у Београду и организационо је разврстан у тринаест катедри.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1826. године рођен је сликар Новак Радонић;
1876. године рођен је драматург, романсијер и приповедач Борисав Станковић;
1888. године рођен је сликар Милош Голубовић;
1904. године рођен је аутор грба Београда Ђорђе Андрејевић Кун;
1922. године рођен је сликар Славољуб Слава Богојевић;
1930. године рођен је књижевник Берислав Косиер;
1964. године умро је револуционар, новинар и адвокат Триша Кацлеровић;
1971. године умро је правни филозоф, професор и академик Тома Живановић;
2009. године умро је сликар и професор Бошко Карановић;
2018. године умро је водитељ Каменко Катић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Battle_of_Mišar,_Afanasij_Scheloumoff
Претходни чланак

ПОЛЕЋЕЛА ДВА ВРАНА ГАВРАНА

СЈЗ
Наредни чланак

Зашто се каже ПРАТИ РУКЕ