AktuelnostiNa današnji dan

Osnovana je Kruševačka gimnazija

Na današnji dan, 9. juna 1865. godine osnovana je Kruševačka gimnazija, jedna od prvih takve vrste u Srbiji.

Nastala je nakon molbe Kruševljana upućene ministru prosvete da im se omogući rad škole u zgradi koju su već obezbedili, što im je vlast na čelu sa knezom Mihailom i omogućila.

Prvi direktor je bio Matea Karamarković, koji je ujedno predavao i sve predmete osim veronauke, a rad se odvijao u jednom odeljenju polugimnazije, da bi vremenom broj učenika i nastavnika rastao, i ona postala škola sa više odeljenja svakog razreda.

Krajem pretprošlog veka, prosvetne vlasti su privremeno ukinule ovu gimnaziju kao državnu, ali su se građani pobrinuli da ona nastavi da radi kao privatna, pa je tako uprkos mnogim promenama, ratovima i povremenim prekidima ona nastavila da postoji i širi se, dobija nove zgrade i posle Drugog svetskog rata otvori prva ženska odeljenja, kasnije spojena sa muškim.

Tokom svog dužeg od vek i po postojanja, Kruševačka gimnazija je odškolovala brojne generacije učenika, iznedrivši mnoge naučnike, akademike, umetnike i sportiste, što nastavlja da čini i danas kada njeni đaci osvajaju medalje na raznim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1815. godine završen je Bečki kongres, koji je zasedao od septembra 1814. kada su ga sazvale velike sile da bi otklonile posledice Francuske revolucije i Napoleonovih ratova. Predstavnik Srba u Beču, prota Mateja Nenadović, pokušao je da zainteresuje  kongres za srpsko pitanje, ali mu usled protivljenja Engleske i Austrije to nije pošlo za rukom;

1899. godine rođen je književnik, glumac i reditelj Petar Petrović Pecija;
1914. godine otkriven je spomenik Dositeju Obradoviću u Beogradu;
1933. godine rođen je inženjer i akademik Aleksandar Marinčić;
1936. godine rođen je teoretičar književnosti Nikola Koljević;
1939. godine rođen je kompozitor Nikola Rackov;
1941. godine rođen je vajar Đorđije Crnčević;
1947. godine rođena je operska pevačica, prvakinja Beogradske opere i profesor Gordana Jevtović-Minov;
1977. godine rođen je košarkaš Predrag Stojaković;
1990. godine jugoslovenska teniserka Monika Seleš je sa 16 i po godina, osvojila Rolan Garos i time postala najmlađa pobednica Grend slem turnira u istoriji;
2002. godine umro je kompozitor i pevač Dragan Toković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

800px-Sveti_Sava_Kraljeva_Crkva
Prethodni članak

POREKLO IMENA RASTKO

unnamed
Naredni članak

Lazar Trifunović: LUBARDINA SLIKA „KOSOVSKI BOJˮ