АктуелностиНа данашњи дан

Основана је Крушевачка гимназија

На данашњи дан, 9. јуна 1865. године основана је Крушевачка гимназија, једна од првих такве врсте у Србији.

Настала је након молбе Крушевљана упућене министру просвете да им се омогући рад школе у згради коју су већ обезбедили, што им је власт на челу са кнезом Михаилом и омогућила.

Први директор је био Матеа Карамарковић, који је уједно предавао и све предмете осим веронауке, а рад се одвијао у једном одељењу полугимназије, да би временом број ученика и наставника растао, и она постала школа са више одељења сваког разреда.

Крајем претпрошлог века, просветне власти су привремено укинуле ову гимназију као државну, али су се грађани побринули да она настави да ради као приватна, па је тако упркос многим променама, ратовима и повременим прекидима она наставила да постоји и шири се, добија нове зграде и после Другог светског рата отвори прва женска одељења, касније спојена са мушким.

Током свог дужег од век и по постојања, Крушевачка гимназија је одшколовала бројне генерације ученика, изнедривши многе научнике, академике, уметнике и спортисте, што наставља да чини и данас када њени ђаци освајају медаље на разним домаћим и међународним такмичењима.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1815. године завршен је Бечки конгрес, који је заседао од септембра 1814. када су га сазвале велике силе да би отклониле последице Француске револуције и Наполеонових ратова. Представник Срба у Бечу, прота Матеја Ненадовић, покушао је да заинтересује  конгрес за српско питање, али му услед противљења Енглеске и Аустрије то није пошло за руком;

1899. године рођен је књижевник, глумац и редитељ Петар Петровић Пеција;
1914. године откривен је споменик Доситеју Обрадовићу у Београду;
1933. године рођен је инжењер и академик Александар Маринчић;
1936. године рођен је теоретичар књижевности Никола Кољевић;
1939. године рођен је композитор Никола Рацков;
1941. године рођен је вајар Ђорђије Црнчевић;
1947. године рођена је оперска певачица, првакиња Београдске опере и професор Гордана Јевтовић-Минов;
1977. године рођен је кошаркаш Предраг Стојаковић;
1990. године југословенска тенисерка Моника Селеш је са 16 и по година, освојила Ролан Гарос и тиме постала најмлађа победница Гренд слем турнира у историји;
2002. године умро је композитор и певач Драган Токовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

800px-Sveti_Sava_Kraljeva_Crkva
Претходни чланак

ПОРЕКЛО ИМЕНА РАСТКО

unnamed
Наредни чланак

Лазар Трифуновић: ЛУБАРДИНА СЛИКА „КОСОВСКИ БОЈˮ