AktuelnostiNa današnji dan

Osnovana je Gradska čistoća Beograd

Na današnji dan, 13. avgusta 1884. godine, odnosno 1. avgusta po tadašnjem julijanskom kalendaru, počelo je regulisano naplaćivanje usluga iznošenja smeća u Beogradu, što se smatra osnivanjem JKP Gradska čistoća.

To se dovodi u vezu sa Godišnjim izveštajem tadašnjeg predsednika opštine doktora Vladana Đorđevića, koji je on podneo odbornicima, a koji je sačuvan u Istorijskom arhivu glavnog grada.

Godine 1932, drugi predsednik beogradske opštine, Milutin Petrović, odlučio je da se na placu gde se i danas nalazi ovo preduzeće, počne sa izgradnjom objekata.

Kao javno komunalo preduzeće je registrovano 1989. godine, a svoje poslove, u koje spada održavanje čistoće javnih površina, odnošenje kućnog smeća, kabastog smeća, olupina automobila, građevinskog šuta i njihovo deponovanje, kao i odvoz i deponovanje fekalnih materija, održavanje gradske deponije i sakupljanje sekundarnih sirovina, ono obavlja svakodnevno tokom čitave godine.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1806. godine odigrao se Boj na Mišaru;
1948. godine rođen je književnik i profesor Milan Radulović;
1952. godine rođena je glumica Gorica Popović;
1876. godine rođen je jedan od naših najvećih filologa, akademik Aleksandar Belić;
1914. godine Francuska je objavila rat Austrougarskoj.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Jovan_Cvijic
Prethodni članak

Jovan Cvijić: O NJEGOŠU

22
Naredni članak

MISAO DANA