АктуелностиНа данашњи дан

Основана је Градска чистоћа Београд

На данашњи дан, 13. августа 1884. године, односно 1. августа по тадашњем јулијанском календару, почело је регулисано наплаћивање услуга изношења смећа у Београду, што се сматра оснивањем ЈКП Градска чистоћа.

То се доводи у везу са Годишњим извештајем тадашњег председника општине доктора Владана Ђорђевића, који је он поднео одборницима, а који је сачуван у Историјском архиву главног града.

Године 1932, други председник београдске општине, Милутин Петровић, одлучио је да се на плацу где се и данас налази ово предузеће, почне са изградњом објеката.

Као јавно комунало предузеће је регистровано 1989. године, а своје послове, у које спада одржавање чистоће јавних површина, одношење кућног смећа, кабастог смећа, олупина аутомобила, грађевинског шута и њихово депоновање, као и одвоз и депоновање фекалних материја, одржавање градске депоније и сакупљање секундарних сировина, оно обавља свакодневно током читаве године.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1806. године одиграо се Бој на Мишару;
1948. године рођен jе књижевник и професор Милан Радуловић;
1952. године рођена је глумица Горица Поповић;
1876. године рођен је један од наших највећих филолога, академик Александар Белић;
1914. године Француска је објавила рат Аустроугарској.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Jovan_Cvijic
Претходни чланак

Јован Цвијић: О ЊЕГОШУ

22
Наредни чланак

МИСАО ДАНА