AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Osnovana je Biblioteka grada Beograda

Na današnji dan, 11. januara 1931. godine, činom svečanog osvećenja Opštinske biblioteke i Muzeja, prestonica je dobila Gradsku biblioteku, što je bilo čitav vek nakon prve pozajmne Biblioteke varoši Beogradske Gligorija Vozarovića.

Po ugledu na savremene evropske biblioteke, knjige su sređene prema principima decimalne klasifikacije i organizovali su se prvi stručni bibliotekarski kursevi.

Posle više seoba, u maju 1935. godine, Opštinska biblioteka i Muzej se doseljavaju u zgradu u Ulici kneginje Ljubice 1, današnju Zmaj Jovinu, gde ih je zateklo šestoaprilsko bombardovanje 1941. godine, koje im je nanelo veliku štetu, pošto je izgoreo krov i poslednji sprat.

Ipak, i tokom okupacije, Biblioteka je radila, a nakon oslobođenja  se osnivaju rejonske i opštinske biblioteke, i pristupa se novoj organizaciji rada i formiranju posebnih odeljenja.

Godine 1961, Biblioteka grada Beograda određena je za matičnu biblioteku za područje grada, te već naredne decenije postojeće prostorije u Zmaj Jovinoj postaju tesne, pa ona dobija na korišćenje zgradu u Knez Mihailovoj 56.

Posle decenijskog sređivanja zgrade, u oktobru 1986. godine pesnikinja Desanka Maksimović je svečano otvorila novu zgradu Biblioteke grada Beograda, u kojoj se ona i danas nalazi.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1862. godine rođen je knez i umetnik Božidar Karađorđević;
1991. godine umro je glumac Ratko Sarić;
1997. godine preminuo je glumac Milutin Butković;
2001. godine umro je pesnik i književnik Branko V. Radičević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

carevac-thumb
Prethodni članak

Umro je muzičar i dirigent Vlastimir Pavlović Carevac

Screenshot_1
Naredni članak

VLADIKA DANILO (1697‒1735)