AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Osnovan je Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

Na današnji dan, 27. maja 1960. godine osnovan je Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Ideja o stvaranju prve službe zaštite spomenika kulture u Beogradu javila se neposredno pred Drugi svetski rat, 1939. godine, kada je na jednoj od sednica Opštine grada bilo predloženo da se pri kulturnom odseku Opštine formira i odeljak za ispitivanje prošlosti Beograda.

Ipak, to se dogodilo tek dvadeset jednu godinu kasnije, a prvo rešenje o zaštiti spomenika kulture u Beogradu postalo je ono kojim se pod zaštitu stavlja kuća Jevrema Grujića u tadašnjoj ulici Lole Ribara, današnjoj Svetogorskoj.

Naime, zanimljivo je da se u to vreme spremao početak gradnje Ateljea 212, kojim je rukovodio čuveni svestrani umetnik Bojan Stupica, i kojim je bilo predviđeno rušenje te kuće podignute krajem XIX veka, te je grupa beogradskih profesora i arhitekata reagovala i pokrenula inicijativu za hitno donošenja rešenja o zaštiti.

Prostorije Zavoda su se u početku nalazile u Kumanovskoj ulici, u jednoj oronuloj dvorišnoj zgradi, da bi se 1961. godine smestili u tada napuštenu zgradu na Kalemegdanu, podignutu početkom XX veka za potrebe Generalštaba srpske vojske, i u njoj ostali do danas.

Od 2013. godine Zavod je stekao status ustanove kulture od nacionalnog značaja, a tokom nepunih šest decenija postojanja utvrdio je preko četiri stotite nepokretnih kulturnih dobara, izradio veliki broj projekata restauracije, rekonstrukcije, revitalizacije i sanacije kulturnih dobara, realizovao značajan broj izložbi, te objavio mnoštvo serijskih publikacija, monografija, časopisa i kataloga.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1868. godine rođen je književnik Aleksa Šantić;
1876. godine rođen je arhitekta Petar Bajalović;
1946. godine rođen je umetnik Predrag Peđa Vranešević;
1984. godine umro je kompozitor Vasilije Mokranjac;
2005. godine umro je prevodilac, pisac, dramaturg i leksikograf Dragoslav Andrić;
2007. godine umro je teoretičar književnosti i akademik Zoran Konstantinović.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

Srpske legende: TERAZIJE

Screenshot_2
Naredni članak

Srpske legende: VILE I AVALA