AktuelnostiNa današnji dan

Osnovan je Zavod za izdavanje udžbenika

Na današnji dan, 6. jula 1957. godine osnovan je Zavod za izdavanje udžbenika.

Odluku o njegovom osnivanju kao republičke ustanove sa samostalnim finansiranjem, donelo je Izvršno veće NR Srbije, i bilo je u funkciji potrebe da se za veliku reformu sistema školstva, koja je počinjala sledeće godine, na vreme obezbede potrebni udžbenici.

Četiri meseca nakon nastanka, Zavod je počeo da izdaje udžbenike za opšte obrazovanje, stručne škole i škole za odrasle, a osnovnu programsku orijentaciju je proširio i izdavanjem velikog broja priručnika za nastavnike, priručnih biblioteka za učenike, naučnih radova, monografija i kapitalnih dela.

Pre trinaest godina, maja 2006, Vlada Srbije je donela Odluku o osnivanju javnog preduzeća za izdavanje udžbenika i nastavnih sredstava, poslovnog imena: Javno preduzeće Zavod za udžbenike.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1937. godine poginuo je revolucionar i španski borac Blagoje Parović;
1962. godine puštena je u rad Fabrika automobila u Kragujevcu;
2008. godine preminula je operska pevačica Olga Bruči.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Dusan_Janicijevic
Prethodni članak

Umro je glumac Dušan Janićijević

Stevan-Pesic-00009710172202
Naredni članak

Umro je književnik Stevan Pešić