АктуелностиНа данашњи дан

Основан је Завод за издавање уџбеника

На данашњи дан, 6. јула 1957. године основан је Завод за издавање уџбеника.

Одлуку о његовом оснивању као републичке установе са самосталним финансирањем, донело је Извршно веће НР Србије, и било је у функцији потребе да се за велику реформу система школства, која је почињала следеће године, на време обезбеде потребни уџбеници.

Четири месеца након настанка, Завод је почео да издаје уџбенике за опште образовање, стручне школе и школе за одрасле, а основну програмску оријентацију је проширио и издавањем великог броја приручника за наставнике, приручних библиотека за ученике, научних радова, монографија и капиталних дела.

Пре тринаест година, маја 2006, Влада Србије је донела Одлуку о оснивању јавног предузећа за издавање уџбеника и наставних средстава, пословног имена: Јавно предузеће Завод за уџбенике.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1937. године погинуо је револуционар и шпански борац Благоје Паровић;
1962. године пуштена је у рад Фабрика аутомобила у Крагујевцу;
2008. године преминула је оперска певачица Олга Бручи.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Dusan_Janicijevic
Претходни чланак

Умро је глумац Душан Јанићијевић

Stevan-Pesic-00009710172202
Наредни чланак

Умро је књижевник Стеван Пешић