АктуелностиНа данашњи дан

Основан је Војни aрхив

На данашњи дан, 5. фебруара 1876. године Указом кнеза Милана Обреновића је формирано посебно треће одељење са задатком да „прибира историјска дата” и пише ратну историју, чува целокупну архиву и руководи ђенералштабном библиотеком, чиме је утемељено прво институционализовано бављење војном историјом и чување целокупне архиве у српској војсци.

Иницијатор оснивања овог одељења је био научник, професор и академик Јован Драгашевић, који је још средином претходне деценије то предложио министру војном.

Са развојем архивске службе и промена у самој држави, мењала се организациона структура и организација послова, па је тако у међуратном периоду дошло до неколико промена, а последња је била годину дана пред почетак Другог светског рата, када је Историјско одељење спојено са Војним музејом и преименовано у Војноисторијски институт.

Током рата одељење није радило, да би по ослобођењу у саставу Генералштаба Југословенске армије било основано одељење у оквиру кога се налазио и Одсек архива, који је потом више пута мењао име до 1971. године када је спојен са Централном архивом ЈНА под називом Војни архив Војноисторијског института.

Од 2006. године Војни архив се налази у саставу Института за стратегијска истраживања Министарства одбране Републике Србије.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1884. године рођен је књижевник и академик Вељко Петровић;
1894. године рођена је прва жена доктор наука на Београдском универзитету Ксенија Атанасијевић;
1921. године рођен је исторчар, оснивач и директор Завода за заштиту споменика културе града Београда и Републичког завода за заштиту споменика културе Јован Секулић;
1933. године рођен је први стрелац у историји Купа шампиона Милош Милутиновић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

800px-Coat_of_arms_of_Serbia_and_Montenegro.svg
Претходни чланак

Формирана је државна заједница Србија и Црна Гора

sky-space-dark-galaxy
Наредни чланак

Народна веровања и предања: ЗВЕЗДЕ