AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Osnovan je Univerzitet u Nišu

Na današnji dan, 15. juna 1965. godine osnovan je Univerzitet u Nišu. Tim događajem završen je proces koji je počeo nekoliko godina ranije formiranjem prvih niških fakulteta pod okriljem Univerziteta u Beogradu. Bili su to Pravno-ekonomski, Medicinski i Tehnički fakultet, iz kojih se, u skladu sa mogućnostima i zahtevima vremena, sistematski razvijala sve složenija i sveobuhvatnija fizionomija Univerziteta u Nišu. Univerzitet je u godini osnivanja imao 234 nastavnika i saradnika i 6000 studenata. Porast broja studenata, razvoj novih naučnih disciplina, ali i sve izraženije potrebe privrede i društvenih delatnosti, vremenom su uslovili reorganizaciju postojećih i osnivanje novih fakulteta, tako da ovaj univerzitet danas u svom sastavu ima 13 fakulteta, na kojima studira oko 28000 studenata i radi u jednoj od najreprezentativnijih građevina u gradu, zgradi podignutoj krajem 19. veka, koja je 1979. godine proglašena kulturnim dobrom od velikog značaja. Podignuta je 1887. godine za potrebe tadašnjeg Okružnog načelstva, u neorenesansnom stilu, po projektu nepoznatog bečkog arhitekte i u svojoj dugoj istoriji bila je sedište Suda, Načelstva i Kapetanije, a od 26. jula 1914. do 6. oktobra 1915. godine, kada je Niš bio ratna prestonica Srbije, mesto kabineta Vlade i Ministarstva inostranih dela, te je tu 28. jula 1914. godine primljen telegram kojim je Austrougarska objavila rat Srbiji. Između dva rata bila je administrativno sedište Moravske banovine, da bi posle Drugog svetskog rata postala sedište sreza, a od 1967. godine ustupljena je na trajno korišćenje Univerzitetu u Nišu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1850. godine rođen je Đorđe Vajfert, industrijalac i guverner Narodne banke;
1862. godine dogodio se incident kod Čukur-česme;
1900. godine rođen je Vladislav S. Ribnikar, novinar, učesnik NOR-a i direktor „Politike i „TANJUG„-a;
1903. godine, nakon Majskog prevrata, odlukom oba doma Narodnog predstavništva starog saziva, Petar Karađorđević, sin kneza Aleksandra i unuk vožda Karađorđa, proglašen je za kralja Srbije;
1992. godine srpski književnik Dobrica Ćosić izabran za prvog predsednika SR Jugoslavije.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

harmonikas
Prethodni članak

Rođen je harmonikaš Ljubiša Pavković

Ljubomir_Stojanovic_(1860-1930)
Naredni članak

Umro je filolog, političar i akademik Ljubomir Stojanović