АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Основан је Универзитет у Крагујевцу

На данашњи дан, 21. маја 1976. године основан је Универзитет у Крагујевцу, који је настао на темељима прве високошколске институције у модерној Србији, Лицеја Књажевства Сербског, из 1838. године. Његовом оснивању претходила су два одељења београдског Економског и Машинског факултета, која су почела са радом крајем 1960. године, а почетком седамдесетих и Правни и Природно-математички факултет, тако да су у састав Универзитета у Крагујевцу ушли Економски факултет, Машински факултет, Правни факултет, Природно-математички факултет и Педагошко-технички факултет у Чачку, као и два научноистраживачка института, Институт за стрна жита у Крагујевцу и Институт за воћарство и виноградарство у Чачку. У саставу овог Универзитета данас се налази дванаест факултета у још пет градова Србије, поред самог Крагујевца, и то у Чачку, Јагодини, Краљеву, Ужицу и Врњачкој Бањи.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1349. године проглашен је Душанов законик;
1861. године рођен је глумац и редитељ Милорад Гавриловић;
1894.  године, краљ Србије Александар Обреновић укинуо је либерални устав из 1888. и вратио на снагу устав из 1869. године;
1946. године рођен је певач и композитор Боба Стефановић;
1961. године умро је сликар Милош Голубовић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Олга_Ивановић
Претходни чланак

Рођена је глумица Олга Ивановић

Zdanje_Preparandije_u_o_yokkl7@
Наредни чланак

Нај@Сомбор - Галерија и музејска збирка у здању Препарандије