AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Osnovan je Univerzitet u Banjaluci

Na današnji dan, 7. novembra 1975. godine osnovan je Univerzitet u Banjaluci, a njegovom osnivanju prethodilo je formiranje nekoliko viših škola i fakulteta, počevši od 1950. godine. Prilikom osnivanja, u sastavu Univerziteta bilo je pet fakulteta: Elektrotehnički, Tehnološki, Mašinski, Pravni i Ekonomski i tri više škole, dok je Medicinski fakultet osnovan tri godine kasnije. Narednih godina osnovani su još i Poljoprivredni i Šumarski 1992. godine, Filozofski 1994. godine, Arhitektonsko-građevinski 1995. godine, Prirodno-matematički 1996. godine, Akademija umjetnosti 1999. godine, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta 2001. godine, i Filološki, Fakultet političkih nauka i Rudarski fakultet 2009. godine. Univerzitet u Banjaluci danas ima 16 fakulteta sa 55 studijskih programa prvog ciklusa studija, na kojima studira oko 18000 studenata iz svih krajeva Republike Srpske, ali i iz inostranstva.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1917. godine u Rusiji je počela Oktobarska revolucija;
1944. godine umro je književnik, estetičar, teoretičar književnosti, umetnički kritičar, profesor i akademik, Bogdan Popović.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

ah-ta-moda-u-muzeju-primenjene-umetnosti%e2%80%8f
Prethodni članak

Osnovan je Muzej primenjene umetnosti u Beogradu

jevrem-grujic-712x1024
Naredni članak

Rođen je pravnik, državnik i diplomata Jevrem Grujić