АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Основан је Универзитет у Бањалуци

На данашњи дан, 7. новембра 1975. године основан је Универзитет у Бањалуци, а његовом оснивању претходило је формирање неколико виших школа и факултета, почевши од 1950. године. Приликом оснивања, у саставу Универзитета било је пет факултета: Електротехнички, Технолошки, Машински, Правни и Економски и три више школе, док је Медицински факултет основан три године касније. Наредних година основани су још и Пољопривредни и Шумарски 1992. године, Филозофски 1994. године, Архитектонско-грађевински 1995. године, Природно-математички 1996. године, Академија умјетности 1999. године, Факултет физичког васпитања и спорта 2001. године, и Филолошки, Факултет политичких наука и Рударски факултет 2009. године. Универзитет у Бањалуци данас има 16 факултета са 55 студијских програма првог циклуса студија, на којима студира око 18000 студената из свих крајева Републике Српске, али и из иностранства.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1917. године у Русији је почела Октобарска револуција;
1944. године умро је књижевник, естетичар, теоретичар књижевности, уметнички критичар, професор и академик, Богдан Поповић.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ah-ta-moda-u-muzeju-primenjene-umetnosti%e2%80%8f
Претходни чланак

Основан је Музеј примењене уметности у Београду

jevrem-grujic-712x1024
Наредни чланак

Рођен је правник, државник и дипломата Јеврем Грујић